Conditietraining

In twee eerdere blogs (hier en hier) heb ik uitgelegd hoe je zelf, buiten de schermtraining om, je kunt werken aan je kracht en condite. In dit blog wil ik laten zien hoe je deze trainingen kunt combineren om tot een optimaal resultaat te komen. Ik laat je ook graag zien welke Android apps ik gebruik om mijn trainingen te begeleiden.

Om te zorgen dat deze extra trainingen je niet in de weg zitten tijdens de schermtrainingen, is het van belang dat je deze trainingset begint op een donderdag of vrijdag. Vrijdag is beter, omdat je dan op donderdag rust kunt nemen, zodat je spieren kunnen herstellen van de schermtraining. Als je inderdaad op vrijdag met de trainingscyclus begint, raad ik je aan om op donderdag zogenaamde ‘actieve rust’ te nemen.

Deze ‘actieve rust’ bereik je door wel te gaan bewegen, maar in een veel lager tempo. De beweging zorgt ervoor dat je spieren goed doorbloed blijven en afvalstoffen afgevoerd worden. Doordat je in een lager tempo beweegt, zorg je er ook voor dat je spieren niet opnieuw zo zwaar belast worden, dat je je anaërobe systeem moet aanspreken. Zorg dat je ‘actieve rust’ ongeveer 30-45 minuten duurt. Denk bij deze training aan je normale hardlooprondje, maar op een veel lagere snelheid. Een lang stuk fietsen in een matig tempo is ook een goede optie en fietsen is minder belastend voor je knieën dan hardlopen.

De eerste echte training is dan de beenspiertraining, die ik in een eerder blog heb beschreven. Schrijf de tijd van je hardlooprondje en de suicides voor deze dag ook op, zodat je je voortgang in de gaten kunt houden. Als je een keertje langzamer bent is dat natuurlijk niet erg, maar als je steeds slechter gaat presteren is het belangrijk dat je met één van de trainers komt praten.

De dag hierna is weer een dag voor ‘actieve rust’, zodat je beenspieren kunnen herstellen van de zware arbeid. De dag gaan we weer verder met een goede training, namelijk de Core-stability training. Hierbij is het belangrijk dat het opwarmende hardlooprondje op een verlaagde snelheid gelopen moet worden. Maar de snelheid moet wel hoger zijn dan bij ‘actieve rust’.

Tijdens mijn trainingen gebruik ik een aantal Android apps, die me helpen om de oefeningen te doen en vol te houden. De eerste app is natuurlijk Spotify, omdat sporten met muziek op de achtergrond gewoon lekker is. Verder gebruik ik Runkeeper om mijn hardlooprondje te timen, maar je kunt het ook gebruiken voor bijvoorbeeld fietsen. De laatste app, die ik veel gebruik is Exercise Timer, waarmee ik de circuits time. Hieronder geef ik een link naar de schema’s die ik heb gemaakt voor de verschillende trainingen. Deze kun je rechtstreeks importeren in Exercise Timer.

  1. Beenspiertraining
  2. Core-stability training
  3. Plankfest