In dit blog ga ik laten zien welke verschillende social media kanalen en ouderwetse websites ik volg om bij te houden welke ontwikkelingen er plaatsvinden in het moderne schermen. Veel van deze media hebben betrekking op sabel, hoewel er ook een aantal zijn die meer algemeen op het schermen gericht zijn.
Sydney Sabre Center
De eerste die ik scherp in de gaten houd is het Sydney Sabre Center. Sydney Sabre is een begrip in de sabel wereld om veel verschillende redenen. In feite is het een schermclub uit Sydney, die onder leiding staat van John Chow, en in haar zesjarige bestaan al een sterke online reputatie heeft opgebouwd. Bekend zijn hun Epic Sabre Compilation video’s, waarin een specifieke wereldtopper wordt belicht. Het Youtube kanaal van Sydney Sabre is dan ook het volgen waard. Daarop zijn nog meer interessante video’s te vinden, zoals een overzicht van de trends in het jureren bij sabel. Deze overzichten raad ik iedere sabelschermer en scheidsrechter aan, omdat ze mooi laten zien hoe er beoordeeld wordt op de grote internationale toernooien. Bovendien komt de video die ik gebruik om te laten zien wat modern sabel schermen inhoud ook van hen:
Sydney Sabre doet overigens nog meer interessante dingen. Hun blog is ook zeker de moeite waard voor iedereen met een interesse in (sabel-)schermen. Hier gaan ze vaak in op die schermers en trainers in en om de piste aantreffen en het blog is dan ook erg leerzaam op verschillende vlakken. De blogs, die ik altijd heel interessant vind, zijn degenen die in analysis gepost worden. Hier wordt geprobeerd op een wetenschappelijke manier verschillende aspecten van het spel te benaderen. En Sydney Sabre is natuurlijk ook te vinden op Facebook. Hier vindt je veel posts, die over de club zelf gaan, maar af en toe komen er interessante berichtjes voorbij over FIE beslissingen en wijzigingen.
Youtube kanalen
Buiten het kanaal van Sydney Sabre volg ik nog meer Youtube kanalen, die over (sabel-)schermen gaan. De belangrijkste is wat mij betreft het FIE fencing channel, waar je vrijwel alle wereldbekerwedstrijden en titeltoernooien live kunt volgen. Natuurlijk kun je hier de livestreams ook terugkijken. Verder vindt je er ook wat interviews en geinige human interest verhaaltjes met de schermers, maar dat is niet de hoofddoel van het kanaal. Dit kanaal is natuurlijk niet alleen op sabel gericht, maar laat alle wapens de revue passeren. Fencing Vision past hier ook bij. Dit kanaal heeft vaak livestreams van wereldbekers en titeltoernooien, die niet op het FIE fencing channel verschijnen.
Een ander interessant kanaal voor alle wapens is dat van Cyrus of Chaos, waar je veel oudere en nieuwere wedstrijdbeelden kunt vinden. Dit kanaal was één van de eersten die op Youtube schermwedstrijden liet zien en ze zijn er nog steeds met nieuwe content. Bij de oudere video’s kun je veel oude wereldbekerwedstrijden en partijen van wereldkampioenschappen vinden. De nieuwe video’s zijn vaker van Amerikaanse wedstrijden, maar ook video’s van wereldbekerwedstrijden zijn er vaak nog te vinden.
Het volgende kanaal op mijn lijst is Slicer Sabre en deze is, zoals de naam doet vermoeden gericht op sabel. Dit kanaal laat veel verschillende facetten van het sabelschermen zien. Je kunt er partijen vinden, maar ook analyses en compilaties van verschillende spannende momenten in een wedstrijd. Vooral de moeite waard zijn, naar mijn mening, de analyses van technieken en tactieken gebruikt in het moderne sabelschermen. Ze laten bijvoorbeeld ook mooi zien hoe het sabelschermen is veranderd in de afgelopen 10 tot 15 jaar.
Als laatste wil ik graag het kanaal van The fencing referee uitlichten. Dit kanaal maakt video’s waarin het jureren van schermpartijen voor alle wapens uitgelegd wordt. Hier worden leermodules gepresenteerd om scheidsrechters op te leiden voor alle wapens. Dit betekent overigens niet dat het niet nuttig is voor schermers om dit kanaal in de gaten te houden. Schermers kunnen er ook veel uit halen.
Websites en Facebook pagina’s
Verder zijn er een aantal websites die ik regelmatig bekijk. Het gaat hier om de site van de KNAS, zodat ik de prestaties van Nederlandse schermers in grote buitenlandse wedstrijden kan volgen. Verder kun je hier natuurlijk reglementen, ranglijsten, informatie over de bond en nog veel meer informatie vinden. De Facebook pagina van de bond geeft ook regelmatig updates als er Nederlanders actief zijn op belangrijke wedstrijden. Een andere Facebook pagina die dit erg goed doet is Nederlands Schermnieuws.
Natuurlijk houd ik ook de site van de FIE in de gaten. Hier zijn de resultaten van wereldbekers en internationale titeltoernooien en de wereldranglijst te vinden. Ook kun je op deze site de internationale reglementen en de bijbehorende wijzigingen te vinden. De FIE heeft ook een Facebook pagina, waar je op de hoogte gehouden wordt van de recente wereldbekerwedstrijden. Ook kun je hele mooie schermfoto’s vinden op de Facebook pagina van de FIE.
De volgende site, die ik volg is Better fencer en de bijbehorende Facebook pagina. Deze site is opgezet en wordt onderhouden door Jason Rogers, die in 2008 met het equipe van de verenigde staten zilver wist te veroveren op de Olympische Spelen van Beijing. Op zijn site geeft hij tips over verschillende onderwerpen, waaronder mentale training, hoe te trainen en meer onderwerpen.
Als laatste wil ik jullie wijzen op Fencing Worldwide, waar van veel wedstrijden liveresultaten te vinden zijn. Ook kun je van toernooien uit het verleden de volledige uitslag nog vinden.