NK equipe 2018

In het weekend van 23 en 24 juni vond het NK equipe plaats in Purmerend. Op zaterdag kwamen onze dames floret, dames sabel en heren sabel equipes in actie en op zondag kwamen onze dames en heren degen equipes in actie.

Dames floret

DQ dames floret equipe met vlnr. Ashley, Ellen en Lili (© Marco van Wijk)

Zaterdagochtend kwamen Ellen, Lili en ik samen in actie bij de dames floret. Het was nog even onzeker of we mee konden doen, maar gelukkig kregen we dit last minute voor elkaar. En met succes!

We moesten al vroeg uit de veren om op tijd in Purmerend te zijn. Helaas waren er maar vier teams die gingen schermen om de medailles bij de dames floret. De andere teams kwamen van: Schermcentrum Amsterdam, Hollandschermen en Scaramouche.

Onze eerste tegenstanders waren de dames van Hollandschermen (Alkmaar en Haarlem). Een van de sterkste clubs van Nederland. We lieten ons niet afschrikken door deze naam en gingen positief van start. In het begin van de partij waren we even zoekende en waren we niet allemaal even scherp, maar uiteindelijk wonnen we deze partij met 45-30. In de finale moesten we het opnemen tegen de supersterke dames van Schermcentrum Amsterdam (SCA).  Dit team bestond uit de nummers 1, 2 en 3 van de nationale ranglijst en een schermster die voor Duitsland een bronzen medaille had gewonnen met het dames floretteam tijdens het JWK. Als team wisten we dat het een vrijwel onmogelijke opgave ging worden om te winnen van deze dames. Maar wij wilden niet zo zwaar verliezen als het team dat vorig jaar in de finale stond tegen SCA (45-7). Daarom hadden we drie doelen gesteld. 1. Met meer dan 7 punten zouden wij tevreden zijn. 2. Met meer dan 14 punten zouden wij onwijs blij zijn. Waarom 14? Dit was de score in de halve finale tussen SCA en Scaramouche. En nummer 3? Vooral veel plezier hebben!

Alle doelen hebben we ruimschoots gehaald! We scoorden 16 punten! Lili was ON FIRE en scoorde maar liefst 12(!) punten. En dat plezier? Dat hebben we zeker gehad! Ondanks dat er maar vier teams meededen zijn apentrots op onze zilveren medaille!

Felicitaties voor SCA (© Marco van Wijk)

Dames sabel

Dames sabel equipe met vlnr. Nienke, Beatriz en Ellen (© Marco van Wijk)

Ons dames sabel equipe bestond uit Nienke, Beatriz en Ellen, die op ieder wapen heeft meegedaan. Ons equipe was als 6e geplaatst en moest het in de eerste ronde opnemen tegen het als 3e geplaatste Delft Fencing Club. Met een equipe met twee nieuwe schermers en een ervaren kracht van een ander wapen begon ons equipe aan de kwartfinales, onder aanmoediging van de coaches Danny en Nico. Doordat niemand in ons equipe grip wist te krijgen op de twee ervaren krachten van DFC, moesten onze dames helaas met 45-36 het hoofd buigen voor de dames van DFC, maar deze score is veel beter dan van tevoren verwacht werd.

Met een opgeheven hoofd kon door de onverwacht hoge score toch met een positief gevoel naar de volgende partij toegeleefd worden. In deze partij was PSV schermen uit Eindhoven de tegenstander. PSV had een aantal jonge schermers in de equipe, maar deze jeugdige schermers waren bestand tegen onze schermers en helaas moest na een spannende partij de meerdere erkend worden met 45-40. Door dit verlies eindigde Don Quichote als 7e en laatste.

Ondanks de laatste plaats mag het dames equipe met trots terugkijken op hun eerste gezamenlijke wedstrijd. Er is naar vermogen gepresteerd en we hebben het al onze tegenstanders op moeilijker gemaakt dan van tevoren verwacht mocht worden. Ons dames sabel equipe heeft goed geschermd en een goede indruk achtergelaten.

Heren sabel

Heren sabel equipe met vlnr. Nico, Béla en Danny (© Marco van Wijk)

Doordat alle leden van ons heren sabel equipe een redelijke of goede plaatsing hadden op de ranglijst waren wij als 2e geplaatst voor het toernooi. Dit had een groot voordeel, omdat we de sterkste tegenstanders op deze manier konden ontlopen tot de finale. Dit bleek ook uit de eerste ontmoeting die ons heren sabel equipe moest schermen. Het als 7e geplaatste Schermcentrum Noord had in de kwartfinale geen antwoord op de snelheid van ons equipe en daardoor konden wij al vroeg een grote voorsprong nemen. Na de eerste twee partijen stonden wij op een 10-0 voorsprong. Deze voorsprong werd in het vervolg van de partij alleen maar verder uitgebouwd en we wisten uiteindelijk te winnen met 45-19.

De volgende ontmoeting en halve finale gaf ons ASSV Esprit als tegenstander. Dit is een van de andere studentenschermverenigingen in het toernooi en de leden van dit equipe zijn van een heel ander niveau dan de equipe van Schermcentrum Noord. Deze ontmoeting gaf ons heel wat meer problemen en dat leidde ertoe dat we na de tweede en de derde partij tegen een achterstand van 2 punten aankeken. Gelukkig wist Danny dit in de vierde partij recht te trekken en de voorsprong die we toen namen hebben we niet meer uit handen gegeven. Door de 45-38 overwinning stonden we uiteindelijk in de finale.

De finale was weer een flinke stap moeilijker en dat bleek uit alles. In de eerste partij moest Nico gelijk een 5-0 achterstand weggeven tegen zijn nemesis en Nederlands kampioen Robbert Goossens. Deze keiharde klap kwamen wij eigenlijk nauwelijks te boven en alle pogingen ten spijt moesten wij toch met 45-22 het hoofd buigen. De 2e plaats was deze editie van het NK equipe het hoogst haalbare voor ons.

Heren sabel equipe in actie tegen Schermcentrum Noord. In de achtergrond zitten ook schermers van het dames sabel equipe. (© Marco van Wijk)

Dames degen

 

Heren degen

Mooi op tijd in de ochtend vertrokken wij richting Purmerend. René, Gijs en Laurens gezellig in een auto zonder hoge verwachtingen maar een gezonde dosis enthousiasme voor het toernooi. Als dertiende geplaatst van de zeventien equipes wisten we dat het geen podium plaats zou worden maar besloten we toch veel plezier te hebben en gewoon lekker te gaan schermen.

In onze eerste bout moesten we het opnemen tegen het als vierde geplaatste Delft Fencing Club. We moesten even inkomen en na onze eerste partijen hadden we dan ook een achterstand van zeven punten. Deze achterstand hebben we niet kunnen inhalen en werd door de heren uit Delft uitgebouwd naar een 45 – 31 overwinning. We waren tevreden over de manier hoe we ons staande hebben gehouden tegen een hooggeplaatste equipe.

Onze tweede bout was tegen Schermcentrum Amsterdam. Oorspronkelijk geplaatst als vijfde, we zouden het dus niet veel makkelijker krijgen. We zijn in deze bout goed van start gegaan en hadden na vier partijen een voorsprong van zeven punten bereikt. Helaas wisten onze tegenstanders verder in de bout deze voorsprong weg te werken en hebben we verloren met 32 – 45.

De op één na laatste bout moesten we het opnemen tegen het jonge equipe van Hollandschermen. Een zeer spannende bout waarin de voorsprong veel wisselde. Uiteindelijk wist Laurens de bout uit te schermen met een winst van 45 – 43. Onze eerste winst van de dag en na twee verlies partijen zeer welkom.

De laatste bout was tegen de heren van KMSV. Gesterkt door onze vorige winst begonnen we vol goede moed aan deze bout. Ook hier wisselde de voorsprong bij het begin van de bout steeds van equipe.  Halverwege wisten we de voorsprong te pakken en hebben deze met nagelbijtend doorzetten weten te behouden. De laatste bout eindigde met een 45-39 winst waarmee we het toernooit op een dertiende plaats eindigden.

We zijn zeer tevreden met onze dertiende plaats mede omdat iedereen goed en lekker heeft staan schermen. Er zaten mooie partijen tussen en we zijn met een voldaan gevoel terug naar Nijmegen gegaan.

Don Quichote heren degen equipe, met vlnr. Gijs, Laurens en René

Eindresultaat

Door alle equipes is er hard gevochten om een mooie prestatie neer te zetten. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in twee 2e plaatsen, een 5e plaats, een 7e plaats en een 13e plaats voor onze verschillende equipes. Deze resultaten zorgen er samen voor dat wij als 2e zijn geëindigd in het klassement voor de verenigingsbeker. Allemaal hartelijk bedankt voor jullie inzet en gefeliciteerd met het resultaat!


Vind ons op social media: