NK equipe 2019

In het weekend van 11 en 12 mei deed Don Quichote mee met het Nederlands Kampioenschap equipe in Apeldoorn. Dit jaar wist onze vereniging equipes in de categoriën heren sabel op zaterdag en heren degen op de zondag af te vaardigen.

Heren sabel

In het heren sabel equipe van Don Quichote werden wij op zaterdag vertegenwoordigd door Béla, Tim en twee van onze trainers, Danny en Nico. Omdat er maar vijf equipes mee deden werd er een poule unique geschermd. Dat betekende dat het equipe tegen alle andere equipes moest schermen om te bepalen wie de Nederlandse titel zou opeisen. Als eerste moest ons equipe het opnemen tegen het equipe van Delft Fencing Club, met oud-Nederlands kampioen Teun Plantinga in de gelederen. Na een paar spannende partijen staat het 35-34 voor het Delftse team bij het ingaan van de 7e partij. Nico weet hier met een score van 6-1 de score om te buigen naar 40-36 in het voordeel van Don Quichote en Béla kan daarna de partij uitschermen. Dit doet hij met 5-0 en ons equipe wint uiteindelijk met 45-36.

De tweede partij is tegen ASSV Esprit, de studentenschermvereniging uit Amsterdam. Hier begint het Nijmeegse equipe goed aan de ontmoeting en bouwt het gelijk een voorsprong van 10-5 op na de eerste twee partijen. De grootte van de voorsprong schommelt een beetje, maar de voorsprong zelf komt niet echt meer in gevaar. Bij een voorsprong van 40-33 schermt Béla de partij uit met een 5-1 tot een 45-34 winst. Na deze partij had ons equipe even rust.

Hierna volgde een partij tegen de regerend Nederlands kampioen uit Apeldoorn, Surtout. De ploeg was getergd door een eerder verlies tegen Schermcentrum Amsterdam en dat was te merken. De Apeldoornse equipe vloog uit de startblokken en had na de eerste 3 partijen al een 15-3 voorsprong genomen. In het tweede deel wist Don Quichote iets terug te doen via een 5-5 voor Nico tegen de sterk schermende Dirk-Jan Bouwman, maar het echte vuurwerk kwam van Béla, die tegen de altijd lastige Mike Goedhart 14-5 wist te maken. Hiermee ging ons equipe het derde deel in met een 30-23 achterstand. Helaas wist ons equipe dit sterke spel niet vast te houden en in het laatste deel werd het krachtsverschil duidelijk. Don Quichote verloor deze ontmoeting met 45-27.

Laatste partij van de ontmoeting tussen Don Quichote en Schermcentrum Amsterdam (© S.V. Surtout)

De laatste ontmoeting was tegen het equipe van Schermcentrum Amsterdam, die eerder al van het Surtout hadden gewonnen. Door het verloop van alle partijen tot nu toe zou bij winst van Don Quichote het thuisequipe alsnog Nederlands kampioen worden en maakte ons equipe nog een (kleine) kans op een tweede plek. Door het eerste ging het publiek achter Don Quichote staan en door het tweede ging ons equipe nog er eenmaal vol tegenaan en na het eerste deel van de ontmoeting stond het 15-14 in ons nadeel. Tim leek boven zichzelf uit te stijgen en wist vier treffers te maken tegen de sterke Hongaar Miklos Farkas. Nico had echter in de partij daarna voor de voorsprong kunnen zorgen, maar dit wist hij niet voor elkaar te krijgen. Door goed werk van Béla bleef de schade beperkt en stond Don Quichote aan het einde van het tweede deel met 30-27 achter. Nico schermde in de 8e partij niet op zijn sterkst en daardoor stond Béla in de laatste partij voor de moeilijke opgave om een 40-32 achterstand goed te maken. Deze opdracht bleek te zwaar en na een goed 6-5 van Béla had Don Quichote toch met 45-38 aan het kortste eind getrokken. Uiteindelijk is Don Quichote als 3e geëindigd.

Podium heren sabel, met vlnr. Don Quichote (3e plaats), Schermcentrum Amsterdam (1e plaats) en Surtout (2e plaats) (© Ashley Ophorst)

Heren degen

Op zondag deed Don Quichote bij heren degen mee met Laurens, René en Gijs en omdat er 15 equipes deelnamen schermden zij een tableau van 16. Omdat ons equipe als tiende geplaatst was moest het als eerste schermen tegen het als zevende geplaatste AEW uit Leiden. Het was vanaf het begin een spannende partij en naar het tweede deel stond ons equipe 28-23 achter. Dit werd in de 7e partij door Gijs rechtgetrokken met een 12-5 tot een 35-33 voorsprong. René had toen veel moeite met Edwin Treffers wat een achterstand van 38-36 opleverde voor het begin van de laatste partij. In de laatste partij kreeg Laurens geen grip op zijn tegenstander en werd de partij uiteindelijk verloren met 45-38, waardoor Don Quichote moest gaan strijden om de plaatsen 9-15.

Hierbij kwam ons equipe als eerste stadgenoot De Drie Musketiers tegen. Na een sterk begin stond ons equipe na het eerste deel op een nette 15-9 voorsprong. In het tweede deel wisten Gijs, Laurens en René dit uit te bouwen naar een 30-15 voorsprong en dit kwam in het laatste deel niet meer in gevaar. Uiteindelijk werd de ontmoeting met 45-31 gewonnen.

Daarna was voor de plekken 9-12 Fencing Club Almere de tegenstander. Deze lastige tegenstander maakte er een spannende partij van waarbij in het eerste deel een voorsprong van 15-13 werd opgebouwd. In het tweede deel bleek vooral Christian Jelders een plaaggeest voor de schermers van Don Quichote en het stond dan ook 30-26 voor de club uit Almere. Bij het ingaan van de laatste partij stond het zelfs 40-35 voor Almere. Laurens probeerde deze moeilijke opdracht goed uit te voeren en deed het heel goed tegen Christian Jelders, maar hij kwam er te laat achter dat zijn punt stuk was, waardoor de partij uiteindelijk werd verloren met 45-42. Voor de 11e plek moest Don Quichote het daarna opnemen tegen De Vrijbuiters uit Gouda. In deze partij wist geen van onze schermers echt grip te krijgen op de tegenstander en de ontmoeting werd met 45-29 verloren. Uiteindelijk is Don Quichote op een 12e plek geëindigd.

De zaal tijdens het heren degen toernooi. Het equipe van Don Quichote zit achter in de zaal (© S.V. Surtout).
 • Intro
  Beste Schermers/toekkomstige schermers, dit jaar is DQ […]
 • Update Januari
  Beste Schermers, welkom terug! Je hebt waarschijnlijk […]
 • Keizer Kareltoernooi 2020
  Het Keizer Kareltoernooi voor 2020 wordt afgelast. […]
 • Open trainingen
  Zin om een degentje mee te prikken? Dat kan! […]
 • Keizer Kareltoernooi 2019
  Op 20 oktober 2019 organiseert Don Quichote het 2e […]