11e Internationale Delftse Tegeltjestoernooi

Afgelopen zondag was Don Quichote met 11 schermers vertegenwoordigd op het sterk bezette Delftse Tegeltjestoernooi. In het sabeltoernooi waren we vertegenwoordigd met één dame en zes heren en in het degentoernooi deden we mee met vier heren. Verder werd er een equipetoernooi gehouden op sabel waar Don Quichote met twee equipes aan deelnam.

Dames sabel

Bij dames sabel deed onze voorzitter Nienke mee als één van de 14 deelneemsters. In de poule wist zij twee van de zes partijen te winnen en daarmee stond ze als elfde geplaatst op het tableau van 16. Haar eerste partij was tegen Esther Groenheide van HollandSchermen, die als 6e geplaatst was. Na een spannende partij wist Nienke de partij met 15-11 naar zich toe te trekken en daarmee heeft ze een van de eerste overwinningen in een eliminatie binnen gehaald. In de kwartfinale moest Nienke schermen tegen Mandy Claessens van ASSV Esprit. In de poules had Nienke al tegen haar geschermd en het zag er naar uit dat het een moeilijke partij zou worden. Deze voorspelling kwam uit en de Amsterdamse schermster wist de aanval van Nienke sterk te verstoren, waardoor de partij met 15-4 verloren ging. Met haar achtste plaats heeft Nienke echter een uitstekende prestatie geleverd en het levert haar ook de eerste punten voor de Nederlandse ranglijst op.

Heren sabel

Bij heren sabel deden Nick, Tim, Thomas, Béla en de trainers Jan en Nico mee. Nick en Thomas waren in dezelfde poule geplaatst en Thomas wist de onderlinge partij met 5-4 te winnen. In totaal heeft Thomas 3 van de 6 partijen gewonnen en Nick 1 van de 6. Hiermee waren zij als 18e en als 25e geplaatst op het tableau. Tim zat in een poule met een paar sterke tegenstanders, maar wist toch 2 van de 6 partijen te winnen en stond hiermee als 22e geplaatst op het tableau. Jan had een hele zware poule met een aantal ongeplaatste sterke tegenstanders, naast de geplaatste tegenstanders. Toch wist Jan 2 partijen te winnen, waaronder zijn partij tegen oud-Nederlands kampioen Teun Plantinga. Hiermee was hij als 24e geplaatst op het tableau. Béla en Nico hadden in hun poules relatief weinig moeite met de tegenstand en wisten al hun partijen te winnen. Hierdoor stond Nico 2e op het tableau en Béla 5e.

Door hun plaatsing op het tableau moesten Jan en Nick tegen erg sterke tegenstanders schermen bij hun eerste eliminatie. Nick trof de als 8e geplaatste David Gardenier. Nick kon geen moment in de partij komen en verloor helaas met 15-1. Jan trof Dirk-Jan Bouwman, die als 9e was geplaatst. Door de snelheid van zijn tegenstander kon Jan geen vuist maken en hij moest met 15-3 zijn hoofd buigen. Tim trof de sterke Rik Adema, die als 11e was geplaatst. Tim kon zijn tegenstander echter goed bijhouden en er ontstond een spannende partij. Helaas moest Tim aan het einde met 15-12 de meerdere erkennen in zijn tegenstander. Na hun uitschakkeling zijn Tim, Jan en Nick, respectievelijk 22e, 24e en 25e geworden.

Met zijn 18e plek kreeg Thomas een redelijk gelijkwaardige tegenstander in de als 15e geplaatste Olaf Ziebell uit Duitsland. In eerste instantie had Thomas het moeilijk en stond hij bij de rust met 8-6 achter. In de minuut rust wist Nico hem wat tactische aanwijzingen te geven en deze wist Thomas goed uit te voeren. Hierdoor wist hij de score eerst gelijk te trekken en daarna zelfs uit te lopen naar een 15-11 overwinning. Door deze overwinning kon Thomas, die pas een jaar schermt, zich op gaan maken voor een achtste finale partij tegen zijn eigen trainer, Nico, die, na kleine opstartproblemen, zijn eerste eliminatiepartij met 15-10 had gewonnen van de Schot Paul Donaldson. In de tussentijd had Béla met 15-4 van de als 28e geplaatste László Marácz gewonnen.

In de achtste finales wist Béla zijn partij vervolgens relatief makkelijk te winnen met 15-8. Doordat Nico Thomas vrij goed kent en hem gedeeltelijk heeft opgeleid in het afgelopen jaar was een partij tussen deze twee Don Quichoteleden nooit echt spannend en Nico wist deze partij met 15-7 naar zich toe te trekken. Ondanks dit verlies heeft Thomas een geweldige prestatie geleverd door als 14e te eindigen en zijn eerste ranglijstpunten te claimen.

Jan observeert de partij van een afstand om te kunnen coachen (© Thomas Nijssen)

In de kwartfinale trof Béla de als 4e geplaatste Hongaar Miklos Farkas en dit zou zijn eerste echte test worden voor de vorm van de dag. Beiden begonnen sterk aan de partij en al snel ontstond er een spannende strijd. Bij de rust stond Béla met 8-6 achter en in de minuut pauze konden Nico en Jan hem coachen op een aantal tactische aanpassingen van zijn spel. Hierdoor wist Béla langzaam het spel steeds meer naar zich toe te trekken en uiteindelijk wist Béla de partij met 15-12 te winnen. Nico vond ook een sterke tegenstander op zijn pad, in de vorm van Quinton Faas, die 4e staat op de Nederlands ranglijst. Nico en Quinton begonnen beiden sterk aan de partij en bij de rust stond Nico met 8-6 achter. Jan en Béla gebruikten de minuut om Nico te coachen en dit wierp zijn vruchten af. Uiteindelijk wint Nico zijn kwartfinale met 15-13, maar hij moest hier diep voor gaan.

In de halve finales troffen Béla en Nico wederom sterke tegenstanders. Béla moest schermen tegen de negenvoudig Nederlands kampioen Robbert Goossens en Nico trof de sterk schermende Belg Philippe Jacques. Béla en Robbert kennen elkaar erg goed en dat was te merken. Bij de rust stond Béla met 8-6 achter. Het was ook te merken waarom Robbert zo vaak Nederlands kampioen is geworden, want na de rust begon hij zijn spel te schakelen en Béla kon niet volgen. De halve finale ging verloren met 15-8. Nico had in het begin al veel moeite om zijn tegenstander te volgen en stond bij rust met 8-3 achter. Na coaching van Béla en Jan probeerde hij de partij nog recht te buigen, maar dat mocht helaas niet meer baten. Nico was te diep gegaan in de kwartfinale. Door deze uitschakeling delen Nico en Béla de 3e plaats.

Podium heren sabel met vlnr. Robbert Goossens (2e plaats), Philippe Jacques (1e plaats), Béla Roesink en Nico Speelman (gedeelde 3e plaats). (© Thomas Nijssen)

Heren degen

Het wedstrijdverslag van heren degen volgt.

Sabel equipe

Na het individuele toernooi deed Don Quichote ook met 2 equipes mee aan het sabel equipetoernooi. Er was besloten om de ervaren schermers te mixen met de beginners en halfgevorderden om twee opleidingsequipes te vormen. Hierdoor konden de beginners onder begeleiding van een coach en een ervaren schermer ervaring opdoen.

Het eerste equipe bestond uit Béla, Jan, Thomas en Nienke en had een zware voorronde te pakken. De eerste partij was tegen Delfsprit, een equipe samengesteld uit leden van Esprit uit Amsterdam en de winnaar van het individuele toernooi Philippe Jacques. Deze werd helaas met grote cijfers verloren (45-16). Hierdoor waren zij al na de voorronde uitgeschakeld. De andere partijen tegen de Drie Musketiers heren, ook uit Nijmegen, en Team V, verliepen heel wat beter en werden beide gewonnen. Hiermee is ons equipe The Dutch Windmills op een nette zesde plek beland.

Het andere equipe Sancjo Pancho, bestaande uit Nico, Tim en Nick, had een makkelijkere voorronde. Zij zaten in een poule met een equipe gecombineerd uit de twee organiserende verenigingen en een dames equipe van Scaramouche uit Arnhem. In deze poule wisten alle partijen te winnen en zo plaatsten zij zich voor de halve finale. De tegenstander in de halve finale was het eerste equipe van Surtout. Dit equipe was helaas een maatje te groot en daardoor moest ons equipe gaan strijden om de 3e plaats met het tweede equipe van Surtout. Het werd een spannende strijd waarbij Tim en Nick veel moeite hadden met de meest ervaren kracht van de tegenstander. Nico kon de tweede partij gelijk een achterstand repareren, maar dat kon niet voorkomen dat Surtout uitliep naar een 40-34 voorsprong bij aanvang van de laatste manche. In de laatste manche kwam alles dus neer op de ervaring van Nico en de captain stelde niet teleur. In de laatste manche wist hij de achterstand om te buigen naar een overwinning door 11-2 te schermen tegen de captain van de tegenstander. Met een 45-42 overwinning was de 3e plaats voor Don Quichote!

Podium equipetoernooi met rechts Sancjo Pancho. (© Mark Wijkhuizen)

 • Intro
  Beste Schermers/toekkomstige schermers, dit jaar is DQ […]
 • Update Januari
  Beste Schermers, welkom terug! Je hebt waarschijnlijk […]
 • Keizer Kareltoernooi 2020
  Het Keizer Kareltoernooi voor 2020 wordt afgelast. […]
 • Open trainingen
  Zin om een degentje mee te prikken? Dat kan! […]
 • Keizer Kareltoernooi 2019
  Op 20 oktober 2019 organiseert Don Quichote het 2e […]